OVER EEN KRUIMELDIEF EN EEN SPUITZAK.

Er zijn zo van die woorden die op mijn lachspieren werken, zoals Kruimeldief en Spuitzak.

”Goedemiddag meneer, zegt u het maar.”

”Ik ben op zoek naar een Kruimeldief.’

”Dan bent u te laat meneer, we hadden er gisteren een in de zaak maar de politie vatte hem in de kraag net voordat hij de laatste kruimels kon stelen.”

Ik had ooit een overbuurman die naast een prachtig schilderij zijn kruimeldief had opgehangen. Het zwarte snoer dat eronder hing was nog het ergste, een witte had beter gestaan. De buurman was alleen nadat zijn vrouw hem had verlaten. Nu zag hij eindelijk kans dat ding binnen handbereik op te hangen. Alleen een man kan zoiets verzinnen.

Ik maakte van het voorjaar een wandeling in de natuur en genoot van het prille groen en de ontluikende bloesem aan de struiken. In de sloot zwom een eendenpaar met in hun kielzog vier jongen. Ik snoof de geuren op van het land dat de belofte van een mooie zomer inhield. Een heerlijke wandeling tot ik iets verderop een papiertje in de berm langs het pad ontdekte. Het trok mijn aandacht omdat het hagelwit was, het moest er pas zijn neergegooid. Nieuwsgierig raapte ik het op. Het was een bonnetje van Blokker met de tekst: Spuitzak 9.95 inclusief BTW.

De zon die tot nu toe vriendelijk had geschenen verdween achter een wolk. Het prille groen was zo pril niet meer en had een donkergroene kleur gekregen. De struiken trokken hun ontluikende bloesem weer in en de jonge eendjes kropen verschrikt terug in de moedereend.

Zo’n hagelwit bonnetje in het lichtgroene gras met de tekst: Spuitzak 9.95 inclusief BTW.

Mijn aardigheid was eraf.

18 Reacties op “OVER EEN KRUIMELDIEF EN EEN SPUITZAK.

 1. Woorden die op de lachspieren werken, hou ik wel. Leuk verteld ook.
  Mijn kruimeldief ging eraan toen ik de spuitzak bij toevalligheid opzoog. Hij lag op tafel naast het boek ‘het tet-offensief.’
  Grapje, ik heb geen kruimeldief en ook geen spuitzak, maar het boek ligt hier wel, toevallig voor mijn ogen. Vandaar…

 2. Reacties met woordjes zijn ook prachtig 🙂 Met een spuitzak doe je heel veel meer dan alleen slagroom, beslag is dun en doe je in de zak, en dan spuiten maar, toefjes maken van deeg.
  En die waterpik kun je gerust iedere dag gebruiken. Kriebelt ook lekker op je tong.

 3. Kruimeldief is ook een raar woord. Maar zo leuk als jij het omschrijft, kan ik het niet (-: Spuitzak vind ik een gewoon woord. Vreemd, hoe het ene woord je raakt/treitert en het andere niet.
  Wat een geweldige blog!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s