HYSTERIE

”Ik zou wel weer eens een blanke op tv willen zien,” grapte Jan, de bovenbuurman waarmee ik in de lift stond. Jan is een joviale kerel die het licht in ieders ogen gunt. Absoluut geen racist anders was hij niet met een donkere vrouw getrouwd. Joyce heet ze, een geboren Surinaamse die laatst tijdens een flatmeeting- die haar man had georganiseerd- vertelde dat er in Suriname onderling óók gediscrimineerd wordt. Je bent daar beter af met een wat lichtere huidskleur. Je hebt dan bijv. kans op een betere baan.

Dat gaf de voornamelijk blanke aanwezigen enige rust. Door de massahysterie van dit moment was iedereen op zijn hoede en bang om iets verkeerds te zeggen. Gerrit, van zes hoog was zelfs van plan zich bij Joyce te verontschuldigen voor het feit dat hij blank is. Iedereen in de flat kent Gerrit als een zeer onderdanige man die ze niet allemaal op een rijtje heeft. Jan stak daar op het laatste moment een stokje voor en zei hem dat hij dat beter niet kon zeggen want het zou als een verkeerd soort humor opgevat kunnen worden door het plaatselijke krantje dat ook aanwezig was. Deze zou de politie bellen en Gerrit in de boeien slaan waarna hij op een strontkar door het dorp zou worden gereden met in zijn kielzog actiegroepen er schreeuwend achteraan. De adrenaline die wekenlang wegens lockdown door het lijf had gegierd kon er nu eindelijk uit en dit was de aanleiding die als geroepen kwam. Bij de AH en Jumbo werden ruiten ingeslagen en het bejaardenhuis geplunderd.

”Humor en grappen moet je tegenwoordig aan cabaretiers overlaten,” besloot Jan, ”die komen er mee weg. Als het gewone volk iets zegt breekt de pleuris uit. Een donkere actievoerder mag op de Dam iets over in het gezicht trappen roepen waar verder geen haan naar kraait terwijl een onhandige grap van een voetbalanalist breed uit wordt gemeten en leidt tot massahysterie.

”Mijn vrouw Joyce maakt zulke rare dingen mee de laatste tijd. Vrijwel iedereen knikt en begroet haar overdreven vriendelijk. Eén vrouw liet haar zelfs voorgaan in de supermarkt waar ze zeer verlegen mee was. Thuisgekomen zei ze dat ze hoopte dat dit van tijdelijke aard is.

Ik wil weer als gewoon mens door het leven, verzuchtte ze.”

13 Reacties op “HYSTERIE

 1. Je hebt het weer mooi verwoord. De wereld staat op zijn kop, er wordt veel overhoop gehaald. Iedereen probeert zich met iedereen te bemoeien. En angst, ja dat is de gevaarlijkste emotie. Leven en laten leven, de beste oplossing?

  • Leven en laten leven, zo denk ik erover als het maar niet ontaard in geweld en dat zie ik steeds meer gebeuren. Oude structuren maken plaatst voor nieuwe. Op zich is daar niks mis mee als de mensheid er beter van wordt.

 2. Een voetbalanalist moet het vooral bij zijn leest houden. En het was niet de eerste keer dat hij zijn mond open deed voor een domme opmerking. Het zijn rare tijden en u dingen toch nooit meer zoals eerst worden, kunnen we ook wel meteen een paar dingen veranderen toch? Omsmelten die oude standbeelden, centjes investeren in een nieuw beeld.

  • Het is meer een talkshow dan een voetbalprogramma. Vooral de laatste maanden waarin niet gevoetbald werd. Ik vind dat hij over alles zijn mening mag geven al vond ik zijn opmerking in deze onhandig. Met standbeelden heb ik niks dus een nieuwe hoef ik ook niet. Stort de centjes maar op mijn rekening.

 3. Wat Georg Flloyd is overkomen, had nooit mogen gebeuren, maar er werd niet bij verteld dat de man eens een hoogzwangere vrouw onder schot had gehouden. Ineens wordt alles eenzijdig belicht en is een vorm van onderbelichting.
  De opmerking van Derksen vond ik terecht want Akwasi sprak in 2017 nog trots dat hij familie was van een generatie Genuaanse slavenhandelaren. Hoe hypocriet wil je het hebben?
  (Dat Derksen het veld ruimt, vind ik trouwens uitstekend.)
  Iedereen in zijn/haar waarde laten. Artikel 1 van de grondwet.

  • Ik heb dat allemaal niet meegekregen, maar wat mij verbaast is de gekte die je overal ziet. Ik stond ooit bij de AH om negerzoenen te kopen maar ipv negerzoenen stonden er nu zoenen in de schappen. Jodenkoeken stonden er wel daar had niemand ”koeken” van gemaakt. Dit is slechts een klein voorbeeld. Een zwarte Gaper is nu verwijderd en ik voorspel je dat er straks ook niet meer over zwarte muziek gesproken mag worden om een genre aan te duiden. En zo gaat het maar door.

 4. Het zijn kleine groepen met een veelal grote mond die zorgen dat de wereld wordt gek gemaakt. Wat in het verleden is gebeurd kan nooit veranderd worden. Standbeelden vernielen.of verwijderen is in mijn ogen totaal zinloos.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s