OCHTENDJAS

Laat ik met kerst nou een ochtendjas gekregen hebben. Dit is mijn tweede, jaren geleden kreeg ik er ook een van mijn schoonmoeder maar daar heb ik een wat minder fijne herinnering aan. Ze sprak toen de volgende opbeurende woorden: ”Mocht je hem thuis niet dragen dan is ie altijd nog handig voor het geval je in het ziekenhuis terecht komt.” Dit minder prettige vooruitzicht triggerde me zodanig dat ik dezelfde nacht nog de hieronder beschreven droom kreeg

Ik rende door ziekenhuisgangen in mijn ochtendjas en werd achtervolgt door een stel zusters van middelbare leeftijd. De achtervolging duurde lang maar uiteindelijk kregen ze me te pakken en wierpen zich bovenop me.  Erg okselfris waren ze niet, vooral die ene niet, die uitgegleden was en nu omgekeerd bovenop me lag. Haar collega nam me in de houdgreep en voerde me naar een bed waar ik aan een infuus werd gelegd. Een ander bond me vast, en weer een ander trok het gebit ruw uit mijn mond ”Voorzichtig, dit gebit kost 600 euro,” riep ik nog, maar daar trok ze zich niks van aan.

Toen liepen ze de zaal uit.

En daar lag ik dan, aan het infuus, en zonder gebit. Urenlang lag ik daar zonder dat er een dokter kwam terwijl ik me kiplekker voelde. ”Wat doe ik hier nog langer,” dacht ik na een tijd, en worstelde me los van het infuus en uit het touw waarmee ze me vastgebonden hadden. Ik rende de zaal af, de gang in. Er was niemand meer te bekennen. Op weg naar de uitgang kwam ik langs een kamer waarvan de deur openstond. Op een tafel stond een bak met honderden gebitten. Ik ging naar binnen en begon koortsachtig te graaien op zoek naar mijn gebit. Allemaal van die goedkope krengen maar de mijne van 600 euro lag er niet tussen. Met een teleurgesteld gevoel kwam ik buiten, het was koud dus strikte ik mijn ochtendjas extra goed dicht.

Gelukkig stonden er een paar taxi’s.

”Ik wil naar huis,” zei ik tegen één van chauffeurs die van origine niet uit Nederland kwamen, ”Ik woon hier vlakbij, aan het einde van deze laan, maar op blote voeten en met deze kou zie ik lopen niet zo zitten.

Wat kost dat?” vroeg ik.

”25 Euro,” riep hij in gebrekkig Nederlands.

”25 Euro voor zo’n kort ritje?”, herhaalde ik ongelovig.

De andere chauffeurs wisten het nu zeker, ik was een ongelovige en kwamen dreigend op me af. ”Het is me te duur,” zei ik enigszins timide, want ik voelde dat het uit de hand zou gaan lopen. ”Te duurr!!? herhaalde de chauffeur bij wie ik me in eerste instantie had aangemeld, ”Je toont geen rrespect voor mij.” Terwijl hij dit zei maakte hij rare spastische bewegingen met zijn handen. Hij imiteerde daarmee zijn favoriete rapper, begreep ik. ”Ha, ha,” riep een andere chauffeur jolig, ”hij heeft geen tanden, zien jullie dat?” Ik probeerde de moed bijeen te rapen en wilde iets zeggen over dankbaarheid tonen na liefdevol opgevangen te zijn in een gastland maar zag er toch maar vanaf, bang om niet alleen mijn tanden maar ook mijn neus te verliezen. Ik besloot nu het al te dreigend werd het op een lopen te zetten.

Toen werd ik wakker en keek verdwaasd rond. De ochtendjas hing doelloos over de leuning van de stoel. En mijn gebit lag gelukkig op het nachtkastje in het bakje.

11 Reacties op “OCHTENDJAS

 1. 😄😆 Dromen zijn vaak zo hilarisch! Deed me denken aan een droom die ik had.. de kapster had mijn been geamputeerd. Zo’n lastige droom… En hoe komt een mens erbij?
  Misschien moet ik dat ook maar eens in een logje verwerken.

  • Ik tondeus mijn haar al jaren zelf. Bij kappers wilde ik altijd vluchten, misschien juist omdat je geen kant op kunt als ze bezig zijn. Misschien verklaart dat je droom dat je geen controle hebt en zo’n kapper dan de vreselijkste dingen met je doet.

 2. Weet je dat je droomwoordenboeken hebt? Zodat je weet waarom je iets droomt. Maar in dit geval is het óverduidelijk! Die kamerjas van je schoonmoeder had ik na de droom direct naar de kringloopwinkel gebracht. Je mag zelf weten wat je doet met dingen die je krijgt (-:
  Gelukkig Nieuwjaar!

  • Ik weet het maar de mens heeft zo’n ingewikkelde psyche dat ik niet wil weten waarom ik bepaalde dingen droom. Deze kan ik misschien wel verklaren. Als kind had ik nare ervaringen in het ziekenhuis. Er was een zuster die bot, ruw en keiharde klysma’s gaf. Sommige mensen kiezen beroepen waar ze hun agressieve kronkels in kunnen botvieren. Zuster Sterk- zo heette ze- was zo’n iemand. De kringloop heeft de vorige ochtendjas niet gehaald zoals je kunt zien in mijn eerdere reactie.

 3. Prachtig verhaal heb je erover geschreven over de badjas. Dat niet zo iemand cadeau niet niet neemt. We wensen je een gelukkig nieuwjaar 2020 en goede gezondheid toe.Groetjes Jacqueline & Ferry.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s