SINTERKLAAS (ARCHIEF)

Het is druk in het huis van mijn nicht te Almere waar ik om twee uur binnenval. De kinderen zijn opgewonden om wat er straks allemaal te gebeuren staat en huppelen vrolijk in de rondte, zo nu en dan aandacht vragend aan een volwassene. Ik vlei mij neer in het midden van de driezits tussen twee mij onbekende dames. De een luistert naar de naam Loes, een slanke vrouw van rond de veertig. De ander heet Thea, een rondborstige vrouw van middelbare leeftijd. Ik zit er warmpjes bij concludeer ik tevreden.

Mijn nicht vraagt of ik koffie wil.

Loes is wat stilletjes, de rest van de visite gedraagt zich zoals volwassenen zich op dit kinderfeest gedragen. Gespeelde spanning tegenover de kinderen van wat er straks allemaal te gebeuren staat. Maar Thea is zeer luidruchtig en blijkt haar kindertijd niet te zijn ontgroeid. Op elke opmerking die een kind tegen een ander kind of volwassenen maakt reageert ze met overdreven gelach dat zo onecht is dat ik de neiging heb om in haar oorlel te bijten.

‘Als Sinterklaas ons huisje maar niet voorbij rijdt,” zegt Myrthe tegen Jeroen, haar jongere broertje die naast haar op de grond zit. ”Hahahaha, horen jullie dat, Myrthe denkt dat Sinterklaas dit huisje voorbij rijdt. Als jullie lief zijn geweest zal dit niet gebeuren hoor Myrthe, hahahahah!”

Dan wordt er luid op de deur gebonsd.

”Sinterklaasje kom maar binnen met je knecht want we zitten allemaal even recht…”Iedereen zingt uit volle borst mee terwijl de Sint binnen schrijdt met in zijn kielzog twee Pieten van het vrouwelijk geslacht. Thea gaat er bij staan en gaat volledig los. Ze klapt haar handen stuk op de maat van het lied, haar borsten driftig meedeinend in galop. Ik kijk, naast haar gezeten schuin omhoog en verbaas me over haar doldrieste enthousiasme dat zijn weerga niet kent. Ze toetert zo hard dat ze iedereen overstemd, zelfs de schelle kinderstemmetjes overschreeuwt ze. ”Zie je wel Myrthe dat de lieve Sint dit huisje niet voorbij rijdt, jullie zijn lief geweest, erg lief,” roept ze om vooral in de smaak te vallen bij de Sint, bang dat ze is om straks afgevoerd te worden naar Spanje.

Het gezang verstomd en Thea neemt met rode konen weer plaats. Sint krijgt een versierde zetel aangeboden en zet zijn Heilige achterwerk neer op de stoel waarin zich een rood kussen bevindt. Van één van de Pieten krijg ik een hand pepernoten in mijn handen gedrukt.

”Zo, dus jullie zijn erg lief geweest,” zegt de Sint met gedragen stem.

”Ik kan al tot tien tellen!”, roept Myrthe enthousiast.

”Laat maar eens horen dan,” vraagt de Sint.

”Jaah, ze kan al tot tien tellen Sint, hoe vind u dat?, herhaalt Thea, ”laat maar eens horen aan de Sint.”

”Een, twee, drie, vier..” roept Myrthe luid, en ze klapt mee op iedere tel. Thea is weer opgestaan en klapt luid mee. Voor iedereen in de kamer is dit nu ondragelijk en Thea krijgt blikken toegezonden die dodelijk zijn. 

Aan alles komt een eind, zo ook aan dit feest.

Iedereen zingt uit volle borst het afscheidslied. ”Dag Sinterklaasje, daaag , daag, daag, daag, zwarte Piet.” Thea klapt weer in extase mee, haar kinderjaren uitbundig herbelevend. We zwaaien met zijn allen de Sint uit, die, nadat hij de vijfenveertig euro in ontvangst heeft genomen tevreden vertrekt. Hij moet ze delen met zijn twee Pieten.

10 Reacties op “SINTERKLAAS (ARCHIEF)

    • Eigenlijk bestond het origineel uit twee delen.Ik was destijds nogal breedsprakig qua schrijven. Het samenstellen tot één verhaal met de nodige aanpassingen was leuk. Gelukkig hoefde Thea niet in de zak. En idd, zulke tantes bestaan.

  1. Ik begrijp best waarom de Sint Thea niet heeft meegenomen in de zak (-:
    Corja neemt me de woorden uit de mond: een heerlijk beeldend geschreven verhaal. Ik zat me plaatsvervangend te ergeren aan tante Thea, haha.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s