BERGEN

Afgelopen week besloot ik een fietstocht naar Bergen te maken. Ik ben er jaren geleden ook eens geweest om daar een pannenkoek te eten met mijn dochter. Een mooi dorp in mijn herinnering dus vond ik het tijd om deze plaats weer eens te bezoeken.

Een tocht door de duinen is altijd mooi en toen ik de Schotse Hooglanders tegenkwam stopte ik even om een foto te maken. Hoewel Hooglanders tot dezelfde familie behoren als koeien hebben die een heel ander karakter. Koeien zijn nieuwsgierig, kijken je aan als je langsloopt of lopen zelfs een stukje mee. Hooglanders daarentegen merken je amper op, behalve als ze kalveren hebben, dan willen ze nog weleens dreigen.

De tocht op zich daar genoot ik van maar toen ik het centrum van Bergen binnenreed en op een bankje plaatsnam bekroop me het gevoel hier vandaag niet thuis te horen. De terrassen waren overvol. Mannen in dure auto’s reden langs om bewonderd te worden. Een oude strakgetrokken dame kreeg haar ware leeftijd terug toen ze de walm opsnoof van een Porsche die bestuurd werd door een dikbuikige heer met naast zich een vechthond die verlekkerd naar de overrijpe dame keek.

”Wat doe ik hier,” dacht ik zittend op dat bankje. Van de tocht zelf had ik genoten, van het doel niet. Dit laatste deed me denken aan een gepensioneerde collega die zó gek was op autorijden dat hij speciaal voor dat doel een camper had gekocht. ”Het gaat me niet om het land of de natuur en alle campings zijn hetzelfde,” zo zei hij. ”Nee het gaat me puur om het rijden. Ik sta ergens een dag of drie en dan weer terug. Mijn vrouw gaat natuurlijk mee. Liever rij ik alleen maar ik kan haar moeilijk thuislaten.”

Ik wil nog een keer terug als het wat minder druk is, dacht ik op de terugweg en stopte even bij de Hooglanders die er nog precies zo bij lagen als op de heenweg.

15 Reacties op “BERGEN

 1. Ik was verleden jaar ook in Bergen. Ik ken het nog van vroeger ook. Het is behoorlijk veranderd. Wat doe ik hier? Inderdaad goeie vraag, zoals zo vaak wel.

  Die over die camper dat hij alleen maar wil rijden. haha
  Prachtig stukje.

  • Bergen staat bekend als kunstenaarsdorp. De weg er naar toe deed me denken aan het Gooi met dure villa’s met hekken en oprijlanen.Toen ik er met mijn dochter was waren we meer aan de buitenkant van het dorp. Ik heb er leuke herinneringen aan met dat pannenkoekenhuis, het patattentje en een kunst skibaan

 2. Inderdaad, een mooi stukje. Ik vraag me trouwens af, of het ooit nog wel eens rustig is is Bergen. En dat pronken met die dure auto’s. Als het niet zo verspillend was, was het enorm lachwekkend.

  • Volgens mij is er altijd wel volk maar in het weekend met mooi weer is dat natuurlijk meer. Zien en gezien worden is het vaak in plaatsen die toeristisch zijn. Je ziet het ook weleens met motorrijders op dure motoren die langzaam langs terrassen rijden om bewonderd te worden.

 3. Zelf hou ik helemaal niet van overvolle terrassen maar met het kijken naar dikbuikige heren in dure auto’s verveel ik me helemaal niet. Het is gewoon het leven met al zijn rariteiten dat aan je oog voorbij trekt. Ik hou wel van natuur maar op slapende hooglanders raak je ook wel een keer uitgekeken 🙂

  • Ik had liever een kudde Hooglanders lang die terrassen gezien dan dikbuikige heren in dure auto’s. Maar serieus ik zie ik ze ook liever grazen dan slapen, echter op deze foto met dat vennetje op de achtergrond kwamen ze slapend mooi uit.

 4. Bergen nu is niet meer het Bergen van pakweg 20 jaar geleden. Het mag dan een kunstenaarsdorp genoemd worden, (vroeger verdiende je nog geen droog brood met kunst) nu is het volgens mij meer een dorp voor mensen met meer geld dan verstand.

  • Nou, ik kan het steeds beter. Lag vanmiddag nog Zen te wezen op mijn balkon. De eerlijkheid gebied me wel om te vertellen dat dit na een fietstocht van 40km was. Op een e bike, dat dan weer wel.

   • 40 km lijkt me een heel mooie afstand om moe van te worden.
    Ik kies soms liever een rondje op mijn gewone fiets, ca 7 km door Kardinge (hier naast me) ipv 20 km op de e-bike, dan ben ik veel minder moe van die paar km dan van 20 op de e-bike. Misschien krijg je meer prikkels binnen op de e-bike, geen idee.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s