OP DE FIETS

Sommigen zeggen dat fietsen het hoofd leegmaakt. Mij lukt dat bijna nooit.

Op de fiets gaan mijn gedachten meestal gewoon door. Soms hoor je flarden van gesprekken van fietsers die je tegemoet komen of die je van achteren passeren. Als je dus even nergens aan denkt en er passeren een stel pratende fietsers, dan geven die toch weer stof tot nadenken, omdat het losse zinnen zijn die kop nog staart hebben. Het begin van het gesprek heb je niet gehoord, en het eind kom je niet te weten.

Van de week reed ik weer eens naar het strand, dit keer was Wijk aan Zee aan de beurt.

In de duinen kwam een vader met zoontje me tegemoet, ik hoorde een fragment van het gesprek dat hij met zijn vader had. Het jongetje zei: ”Nou, ik word nu toch echt gepest door die twee iemanden in de klas, als ze zo doorgaan dan ……..”

”Twee iemanden,” zei het jongetje, wat een fantastisch taalgebruik! Zoiets kan alleen een kind bedenken.  Omdat het een fragment was ging ik nadenken over wat hij verder gezegd zou kunnen hebben tegen zijn vader.

”Als ze zo doorgaan dan …..”, maar wat dan, vroeg ik me af. Zou hij die pestkoppen eens goed de waarheid vertellen? Of zou hij erop los slaan, want het joch zag er stoer uit. Of is hij helemaal niet zo stoer, en vraagt aan zijn vader of die mee gaat naar school om eens te gaan praten met de leraar.

Ik had weer iets om over na te denken, dus het hoofd leeg maken was er ook dit keer niet bij.

Advertenties

19 Reacties op “OP DE FIETS

  1. Aan niks denken is zo moeilijk. Bestaat dat wel? Als ik denk dat ik aan niks moet denken, dan denk ik de hele tijd over het aan niks denken wat dus ook denken op zich is. Neen, ik krijg het ook niet voor elkaar…

  2. Bestaat dat eigenlijk je hoofd leeg maken? Het zijn je hersenen die dat kunnen doen. Gedachten kunnen afgeleid worden en soms is dat heel prettig. Dat is het leuke van uitgaan, je komt even in een andere situatie terecht. Kinderen kunnen het mooi zeggen. Wat fijn dat je erop gaat Edwin. Het wordt een mooi weekend, geniet ervan!

    • ”Je gedachten verzetten,” en ”Het hoofd leegmaken” zijn bekende uitdrukkingen, maar of dat laatste echt lukt betwijfel ik. Kinderen kunnen grappige maar ook rake dingen zeggen.Triest dat het dit keer over pesten ging en jammer dat ik niet weet wat er verder gezegd is. Fijn weekend, de komende week nog even nazomeren

  3. Zolang je jezelf niet gek maakt met je gedachten, is er volgens mij niets mis mee om een beetje te mijmeren op de fiets. Ik vind “twee iemanden” echt een mooie vondst. Wat je zegt, dit kan alleen een kind bedenken. Het is ook iets wat alleen door een kind gezegd kan worden. Soms hoor je het wel eens op het nieuws: één iemand kwam met de schrik vrij. Dat vind ik dan weer zooo kinderachtig gezegd.

    • Eigenlijk denk ik nooit zwaar na op de fiets. Meestal zijn het onbenullige gedachten waar ik normaal gesproken niet aan denk. ”Twee iemanden,” ik wist niet wat ik hoorde maar was er blij mee. Voor hetzelfde geld kom je twee bejaarden tegen die het over incontinentie hebben. Ik werd hier dus echt vrolijk van, behalve dan dat het over pesten ging. Stompzinnig inderdaad dat ze het over ”een iemand” hadden in het nieuws.

  4. Leuk blog! Ik vind al die losse gedachten op de fiets juist heerlijk. Krijgen die eindelijk ook eens de gelegenheid om naar buiten te komen. Ook die losse flarden van voorbijkomende gesprekken laat ik graag in mijn gemijmer toe. Zo’n woord als iemanden is echt een aandachtstrekker. Dus als ik jou was, zou ik me niet druk maken om die doorwaaiende gedachtenstroom.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s