OPA’S LAATSTE KUNSTJE

Mijn 35 jaar oude wasmachine heeft zijn laatste was gedraaid.

Hij doet het nog prima maar omdat hij de verhuizing waarschijnlijk niet overleefd en het niet lang meer zal duren voor hij het begeeft moet ik hem afdanken. De Bosch V 940 gaat naar de stort. Zijn opvolger- ook een Bosch- is afgelopen week gebracht. Hij staat te glimmen in de badkamer van mijn nieuwe woning.

Veel snap ik er nog niet van, hij heeft talloze wasprogramma’s waar ik niets van begrijp maar oefening baart kunst, zegt men. Op de oude draaide ik altijd B 40, ik hoop dat die nieuwe ook een B 40 heeft, want al die verschillende wasprogramma’s hoef ik niet, ik gooi toch altijd alles bij elkaar.

Advertenties

15 Reacties op “OPA’S LAATSTE KUNSTJE

 1. Hou het simpel inderdaad, anders loop je na de kerst waarschijnlijk met allemaal rode kleren. Ook wel eens aardig maar ja, wat moet de nieuwe buurt daar wel niet van denken. Wel een goed idee, de hele nieuwe buurt om raad vragen over dat nieuwerwetse machineding dat alles kan, behalve gewoon normaal het wasje laten draaien.

 2. Ziet er heel goed gebruikt uit.
  Veel succes met je nieuwe machine.

  Zo’n bovenlader van Bosch heb ik ook ruim 35 jaar gehad, toen kreeg ManB hem omdat ik met Vroems ging wonen, en die had een AEG duomatic, die repareerde hij ook nog als het nodig was. Die kon helaas niet mee, vind het veel leuker een wasmachine met aparte centrifuge. Nog liever had ik zo’n ouderwetse waar je zelf het water in gooit en die zo’n ding in het midden dat heen en weer draait.

  Helaas begaf mijn bosch het toen ik weer herenigt werd met hem. En werd het een AEG bovenlader. Die is inmiddels 8 jaar oud, ManB heeft al een electronicaplaat vervangen, zo’n plaat kostte 200 euro. Laten doen 300. Nu draait ie daar alweer 4 jaar op. Maar weet zeker dat al die vernuftige zinloze standjes een machine geen lang leven geven.
  Heb zelfs wel eens gehoord dat fabrikanten iets inbouwen in de elektronica waardoor het na een bepaald aantal jaren ophoudt, terwijl de machine in topvorm is. Ik geloof daar wel in.
  Maar als het zo was als eerder, dat machines 40 jaar meegingen dan draaide de economie vast niet zo goed als een oldtimer wasmachine.

  Je kunt die van jou ook met een app op afstand bedienen?

  • Bovenladers zijn sterker dan voorladers heb ik mij laten vertellen. Mijn ouders begonnen met een Bico, een machine met een snel draaiend wiel waar kuiltjes inzaten. De machine met het ding dat langzaam heen en weer draaide werd de opvolger. Op beide zat een wringer want centrifugeren konden ze nog niet. Ik geloof ook dat er een zwak punt in die machines ingebouwd is want de economie moet draaien. Kan hem niet met een app bedienen, wel zit er een timer op maar die gebruik ik niet. Ik was als ik thuis ben. Dat doe ik al jaren zo

 3. Even de tijd nemen om het programmaboekje te lezen. Dan kun je het meest geschikte programma uitzoeken. Wij gebruiken ook altijd dezelfde. Alleen draaien wij wel een gekleurde was en witte was apart.
  Ik hoop dat je nieuwe wasautomaat ook 35 jaar meegaat maar iets zegt me…

  • Zal de handleiding bestuderen. Er is één keer iets misgegaan met het samenvoegen van wit en bont. een wit T- shirt was blauw geworden. 35 jaar zal hij niet halen maar ik ook niet. Dat is een vreemde gedachte die ik met andere dingen ook soms heb. Denk dat iedereen met een zekere leeftijd die gedachte weleens heeft

 4. Zo hé, wasmachines die zo lang meegaan, worden niet meer gemaakt. Dan zouden die bedrijven gewoon snel failliet gaan en er moet natuurlijk wel brood op de plank. Leuk hè, om weer alles opnieuw aan te schaffen, dat geeft zo’n lekker nieuwbegingevoel. Ga je nog voor de Kerst over, of woon je er al?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s